Inception: Brilijantni um Christophera Nolana

inception-movie-poster-headerPiše: Sead Vegara

Dokazavši se kao iznimno kreativan i intrigirajući filmski pripovjedač reditelj Christopher Nolan je u svom filmskom ostvarenju Inception iz 2010. godine potvrdio da zaista zna napisati i snimiti film koji će vas svojom naracijom držati zaokupirane i zamišljene tokom cijelog trajanja filma. Narativ Inceptiona je nadasve zanimljiv, a Nolanova vizualizacija tako složenog scenarija koji djeluje na više nivoa i odabir glumaca koji će na najbolji mogući način dočarati i utjeloviti karaktere u filmu je hvale vrijedna. Ono što krasi sve njegove filmove i daje im prednost nad ostalim proizvodima holivudske tvornice snova jesu odlično napisani scenario, dobra režija i maestralne glumačke performanse. Ovdje bi se mogla povući paralela između Inceptiona i Nolanovih prethodnih filmova Mementa i The Prestigea. Za Memento je scenario pisao sa osnovu kratke priče svog brata Johnatana, The Prestige je adaptacija istoimene knjige Cristophera Priesta koju je uradio zajedno sa bratom, dok je Inception u cjelosti njegovog brilijantnog uma djelo.

Početak, reditelj: Christopher Nolan; uloge: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon Levitt, Marion Cotillard; 2010.

IMDb rejting: 8.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 86%

Memento je imao zanimljivu narativnu konstrukciju sa pričom koja je išla od kraja ka početku istovremeno u oba smjera. U Prestižu, priči o opsesiji, rivalstvu i nadmudrivanju dvojice britanskih mađioničara, krajem devetnaestog vijeka, je dao sasvim drugu definiciju retrospektivnog i hronološkog pričanja događaja. A u Inceptionu je to priča unutar priče.

Glavni junak Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je lopov koji radi po ugovoru na polju korporativne špijunaže, a umijeće mu je ekstraktovanje informacija iz mozga zaspalog čovjeka. Sa svojim timom kojeg čini pet ljudi je razvio tehniku pomoću koje uđu u san osobe kojoj žele ukrasti tajne. Cobb koji i sam ima tajni, zbog kojih se ne može vratiti u Ameriku, dobija priliku da uradi još jedan, zadnji posao, a tajkun koji ga je uposlio (Ken Watanabe) će mu obezbijediti povratak kući ako uspije da završi posao. Zadatak nije nimalo jednostavan. Umjesto da ukrade informacije mora ''usaditi'' ideju u mozak nasljednika velike korporacije. Fascinirajuće filmsko ostvarenje.

Objavljno na portalu novovrijeme.ba
Prethodna
Cemetery Junction: Simpatičan i opuštajući film
Sljedeća
In the Soup: Otkačena komedija