Filmski profil vol. 1: Najbolje uloge Cilliana Murphyja

Filmski profil vol. 1: Najbolje uloge Cilliana Murphyja

Piše: Nino Romić

Iako je danas poznat i priznat kao uspješan glumac, Cillian Murphy je svoj upliv u umjetničke vode započeo sa muzikom. Još od ranog djetinjstva, odrastajući u Corku kao najstariji sin šesteročlane porodice, Murphy je izražavao sklonost pjevanju i pisanju pjesama. Ta sklonost ga je pratila i kroz školovanje, koje je bilo obilježeno čestim udaljavanjem od nastave i opomenama pred isključenjem iz škole. Gotovo bi se moglo reći da su posrijedi bile intimacije buduće rock zvijezde – problematičnog mladića sa strašću za muzikom i malo poštovanja za društvene ili obrazovne ustanove.

Neko vrijeme se činilo da će tako, u konačnici, izgledati životni put Cilliana Murphyja. Zajedno sa svojim bratom, Murphy je početkom 1990-tih osnovao muzički sastav, kojem se čak i posrećilo sa ponudom izdavačke kuće o snimanju albuma. Međutim, braća nisu mogla kristalizirati viziju benda; ponuda je ostala na stolu, a Murphy je 1996. započeo pohađati pravni fakultet na Univerzitetu u Corku. No, brucoška godina je bila baš to – godina dosta zabavljanja i malo učenja. Shodno tome, Murphy nije uspio upisati drugu godinu, no već i sa prvom godinom bilo je očito da pravo neće zamijeniti njegovu stvarnu strast – izvedbe pred publikom.

To više nije bilo nastupanje kao dio muzičkog sastava, već kao dio dramskog društva Univerziteta, kojem je Murphy počeo gravirati, a potom se i pridružio. Uloga problematičnog mladića u predstavi Disco Pigs otvorila je njegov put ka filmu, nakon što je Murphy ponovio izvedbu u filmskoj adaptaciji nekoliko godina kasnije. Poslije Disco Pigs, Murphy napušta rodnu Irsku i seli se u London.

28 Days Later

Nedugo po odlasku u Veliku Britaniju, Murphy dobiva ulogu u filmu Dannyja Boylea, koja će ga predstaviti i približiti ne samo britanskoj publici, već i cijelom svijetu. 28 Days Later je film koji je bez sumnje ucrtao put njegove kasnije karijere. U postapokaliptičnom filmu Murphy glumi Jima – kurira koji se poslije saobraćajne nesreće budi u poharanom Londonu, zbunjen, uplašen i blaženo nesvijestan opasnosti u kojoj se nalazi. Iako je posrijedi bio žanrovski film, za koje kritičari obično drže niži standard, Murphyjev glumački talent je odmah postao očit. Tokom trajanja filma, njegov Jim prolazi kroz stadij „preraslog“ tinejdžera, do traumatiziranog promatrača i osobe koja nailazi u dodir sa sasvim ljudskim zlom, i konačno zaokružuje ovaj karakterni luk sa Jimom koji je povratio svoju prijašnju vedrost, ali i skupio iskustvo i mudrost.

The Wind That Shakes the Barley

Premda je odselio u Britaniju, Murphy nije zaboravio na Irsku, što se očituje sa njegovom ulogom u The Wind That Shakes the Barley. Osim povratka u Irsku, Murphy se sa ulogom vraća i u irsku historiju, često složenu i konfliktnu prošlost svojeg matičnog otoka. Na čelu postave zajedno sa Padraicom Delanyjem, Murphy tumači studenta medicine, Damiena O'Donovana, koji napušta školovanje kako bi se pridružio jedinici Irske republikanske vojske. Film prati transformaciju rata između Iraca i Britanije u bitku za dušu nezavisne Irske. Najočitiji adut Murphyjeve izvedbe u The Wind That Shakes the Barely jeste njegova sposobnost rada u tandemu sa Delaneyjem, koji tumači ulogu njegovog brata, Teddyja.

Peaky Blinders

Čak i započeti govoriti o Cillianu Murphyju je teško bez spominjanja Peaky Blinders i njegove potpisne, ili barem najpoznatije uloge. Sa predvodnikom birmingemške bande, Tommyjem Shelbyjem, Murphy je dobio priliku da se okuša u detaljnijoj izvedbi, kakva je samo moguća u serijaliziranom narativu. Slijedeći ustaljeni britanski dezen, u ovom slučaju to je šest epizoda po sezoni, kroz koje se proteže priča o Shelbyjevom povratku sa ratišta u promijenjenu Englesku i o njegovom postepenom usponu kroz podzemlje Birminghama u periodu između dva Svjetska rata. Usporedno sa prilikom za detaljniju izvedbu, tu je bio i izazov prelaska iz jednog medija, odnosno formata, u drugi, koji je Murphy uredno položio.

Nolan, Inception i Oppenheimer

Konačno, ne bismo mogli govoriti o Murphyju a da ne spomenemo njegov glumački angažman u sklopu kružoka Christophera Nolana. Spomenutom kružoku Murphy se pridružio sa Batman Begins i izvedbom Strašila, jednog od ikoničnih zlikovaca iz stranica Batman stripova. Premda je riječ bilo tek o sporednoj ulozi, tačnije, ulozi sekundarnog zlikovca, Murphyjeva izvedba je bila dovoljno upečatljiva da je Nolan uvrstio kratka pojavljivanja njegovog lika i u preostala dva unosa trilogije. Izmeđa dva pojavljivanja, Murphy je dobio i malo prominentniju ulogu u Inception, Nolanovom možda i najpoznatijem filmu, u kojem je glumio Roberta Fishera – metu grupe korporativnih špijuna koji „upadaju“ u snove svojih subjekata od interesa. Pored sporednih uloga, konačno, Murphy se sprema i za jednu vodeću – onu Roberta Oppenheimera, „oca atomske bombe“, u Oppenheimer, koji bi Nolan trebao dovesti u kino-dvorane na ljeto 2023.

Prethodna
Filmska 2022: Godina nastavaka, rebootova i originalnih filmova
Sljedeća
Danis Tanović, oskarovac i dvostruki dobitnik Srebrnog medvjeda