Dungeons and Dragons: Film koji vraća nadu u fantasy žanr

Dungeons_and_Dragons_Honor_Among_Thieves_11680614829.jpg Piše: Sead Vegara

Ako se potpisniku ovih redova, koji nije nikada niti jednom zaigrao igru “Dungeons and Dragons“, toliko svidio film nastao kao adaptacija popularne igre, zamislite koliko su se onda obradovali fanovi?! Istina, toliko toga ima u detaljima koje će samo poznavaoci igre prepoznati, ali onima neupućenim sve to će se činiti kao veoma zabavna i nadasve inspirativna avantura. Još i poprilično komična, treba dodati.

Dungeons and Dragons: Odanost među lopovima; režija: John Francis Daley & Jonathan Goldstein; uloge: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Sophia Lillis, Hugh Grant; 2023.                                                                                                      

IMDb rejting: 7.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 91%

Dungeons_and_Dragons_Honor_Among_Thieves1677336264.jpg Što se tiče same igre, nastale sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, 1974. da budemo tačniji, kreirali su je Gary Gygax i Dave Arneson, kao fantasy stolnu igru sa mogućnošću stvaranja vlastitih likova koji se upuštaju u pustolovine, skupljajući iskustva i moći, a sve nadgledano i upravljano od strane Dungeon Mastera čija je funkcija uspostavljanja priče. Igra je godinama koje su dolazile i prolazile dobijala na širini i ekspanzijama, ali u biti ono što je i činilo primamljivim za igranje od samog početka ostalo je u samom činu zajedništva, te kreiranju likova, priče i pustolovina. Karakteristike vašeg lika zavise čisto od vaše mašte, ali i od odrednica koje uspostavlja DM, tako da možete namaštati da ste lopov, čarobnjak, druid...

Najnoviji film Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves (Dungeons and Dragons: Odanost među lopovima, 2023) donosi pravu pravcatu prvoklasnu fantasy avanturu u kojoj je ispripovijedana priča o zajedničkom poduhvatu družine lopova koju čine likovi u tumačenju Chrisa Pinea, Michelle Rodriguez, Sophije Lillis, Justicea Smitha, dok ostale likove portretiraju Hugh Grant, Regé-Jean Page, Daisy Head i Chloe Coleman, između ostalih. Skup je to persona sa raznovrsnim setovima sposobnosti od kojih svaki svojim sopstvenim pridodaje ostvarivanju zajedničkog cilja, a taj je pronalaženje relikvije koja im treba kako bi svoj plan sproveli do kraja – sapasili nedužne, pobijedili zlikovce i vratili svoju porodicu.

S obzirom da je riječ o fantastičnom svijetu kojeg nastanjuju zmajevi, čarobnjaci, čarobnice, nemrtvi, razna čudovišta, kao i obični puk, rediteljski duo John Francis Daley i Jonathan Goldstein, koji zajedno sa Michaelom Giliom dijeli zasluge za scenarij, učinili su odličnu stvar tako što su odlučili, s obzirom na naslijeđe same igre i mnogobrojih fanova, pristupiti materijalu na komičan način. To jeste, najbolji način da se stvari poput D&D shvate ozbiljno jest da se uopšte ne shvate takvim, te da im se pristupi kroz komediju. A fantastična glumačka ekipa, predvođena harizmatičnim Chrisom Pineom, postiže upravo to i radi na bildanju atmosfere i stvaranju suspensa upravo dovitljivom duhovitošću.

U jednom momentu u okršaju pred sami kraj priče, pomnijim promatračima pokretnih slika neće promaći detalj koji kao da je posuđen iz nekog westerna. Kao klupko sijena koje se kotrlja niz vjetar, dok se na suprotnim stranama nalaze naši junaci i negativci, spremni da izgovore inkantacije (povuku pištolje). Odanost među lopovima vraća nadu u fantasy žanr, ali također podsjeća i na najbolje iz žanra iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, Legenda (1985), Princeza nevjesta (1987) i Willow (1988).

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
John Wick: Chapter 4 – Ubij sve i vrati se sam, konačno
Sljedeća
Air: Filmska priča o tenisicama “Air Jordan“