Christopher Nolan prima priznanje američkih naučnika

Christopher Nolan prima priznanje američkih naučnika

Nominacije i nagrade filmske industrije za Oppenheimer tek očekujemo, ali tvorac filma će ranije primiti barem jednu nagradu.

Naime, Savez američkih naučnika (Federation of American Scientists) uručit će posebno priznanje Christopheru Nolanu za predstavljanje lika i postignuća Roberta Oppenheimera u svom filmu. Ceremonija uručivanja nagrade bit će održana u Washingtonu sljedećeg mjeseca, nakon čega će Nolan postati dio kruga osoba koje su doprinijele napretku nauke ili pomogle u istom.

Oppenheimer zajedno sa Barbie je bio jedan od najuspješnijih naslova u 2023, a pored priznanja naučne zajednice, film i njegov tvorac će se bez sumnje okititi lovorom filmske zajednice. Oppenheimer se često spominje u nekoliko kategorija u razgovoru o sljedećoj dodjeli Oscara, od najbolje uloge za Cilliana Murphyja i najbolje sporedne za Roberta Downeyja Jr, te do najbolje režije za samog Nolana i najboljeg filma.

Po pitanju Oscara, proces u osnovi tek započinje. Autori filmova, producenti i njihovi zastupnici tek nude svoje filmove Američkoj filmskoj akademiji (AMPAS) na razmatranje. Nakon tog koraka, AMPAS će sastaviti takozvane duge i kratke popise, a tek nakon toga, ne prije januara 2024, slijedi predstavljanje nominacija.

Prethodna
Martin Scorsese o "Barbenheimer" fenomenu
Sljedeća
SAG i studiji privremeno prekidaju pregovore