Benecio Del Toro na 21. SFF-u

Benecio Del Toro na 21. SFF-u

benecio-del-toroU okviru 21. Sarajevo Film Festivala Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti biće uručeno Oscarom nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru. Nagrada će glumcu biti dodijeljena u okviru Open Air programa, u najvećem festivalskom kinu pred 3.000 ljubitelja filma.

Također, tokom svog boravka u Sarajevu, Del Toro će u okviru SFF-a održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, a u okviru Open Air programa predstavit će i dramu “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Ovaj film redatelja Fernanda Leóna de Aranoe premijerno je prikazan na nedavno održanom 68. Filmskom festivalu u Kanu.

Neki od ranijih dobitnika ove najprestižnije nagrade SFF-a su redatelji Mike Leigh, Béla Tarr, Jafar Panahi i Danis Tanović, kao i glumci i glumice Steve Buscemi Angelina Jolie i Gael Garcia Bernal.

Za dizajn same nagrade zaslužna je francuska dizajnerica, rediteljka i pokroviteljica festivala Agnès B.

Pored Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, Benicio Del Toro osvojio je i niz drugih značajnih priznanja, uključujući i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu i nagradu Goya u Madridu (obje za ulogu u filmu “Che”, biografskom filmu o Che Gueveri), kao i Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festivala u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Sljedeći filmski uradak ovog slavnog glumca, čija je premijera zakazana za 18.09.2015. biće „Sicario”, redatelja Denisa Villeneuvea u kojem su, pored Del Tora, uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin.

21. Sarajevo Film Festival održat će se 14 – 22.08.2015. godine.

Prethodna
Bullock u filmu Davida Gordona Greena
Sljedeća
10. program bosanskohercegovačkog filma na 21. SFF-u