"Avatar" se vratio u kino-dvorane sa 30 miliona dolara zarade

"Avatar" se vratio u kino-dvorane sa 30 miliona dolara zarade

James Cameron je odlučio podsjetiti publiku na Pandoru i njene plavičaste stanovnike vrativši Avatara u kino-dvorane, a ta odluka je urodila sa globalnom zaradom od 30 miliona dolara.

Brojke su kasnile za ostalim naslovima koji su igrali tokom vikenda, ali Avatar je uspio privući publiku u kina u SAD-u i mnogim drugim zemljama širom svijeta - i to po čak treći put. Film je svoj pravi debi ostvario 2009. sa 77 miliona dolara na domaćim blagajnama, a svoje igranje je okončao sa 2,74 milijarde dolara sveukupne zarade.

Cameron je vratio Avatar u kina već sljedeće, 2010. godine, sa posebnim izdanjem filma, koji je zapljuskao vodu i zaradio dodatnih 44,8 miliona dolara. Međutim, ovaj izlazak filma je naročito važan za Camerona i njegove naume za budućnost franšize. Naravno, pozadina povratka filma u kina jeste stvaranje interesa za Avatar: The Way of Water - dugo planirani i još duže očekivani nastavak koji bi trebao stići pred, kako se čini, gladnu publiku 16. decembra ove godine.

Koliko će se novi uspjeh starog filma preslikati na prvi uspjeh novog filma? To pitanje ćemo moći odgovoriti tek sredinom decembra.

Prehodna
Box office: "Don't Worry, Darling" na vrhu uprkos kritikama
Sljedeća
Kevin Feige o velikoj odluci za "Black Panther 2"