6. AJB DOC Film Festival: “San o slobodi“

Piše: Nino Romić

Postizanje na Bliskom istoku, još tačnije – mir između Izrealaca i Palestinaca je poduhvat sada već tri generacije. Uprkos brojnim pokušajima i trajnim diplomatskim zalaganjem glavnih igrača na svjetskoj sceni, mir ostaje samo san. San o slobodi (Tomorrow´s dream), dokumentarno ostvarenje Sophije i Georgije Scott, proučava pokušaje raspetljavanja čvrsto stegnutog izraelsko-palestinskog čvora prateći stope jednog od palestinskih vođa.

Međutim, San o slobodi govori o podijeljenosti palestinskog naroda, kako političkoj tako i teritorijalnoj, koliko i o samom vođi, Marwanu Barghoutiju. Poštovan ili čak obožavan sa jedne strane, ozloglašen s druge, Barghouti je bio jedan od glavnih učesnika u događajima koji su oblikovali odnose između Izraela i Palestine u decenijama koje su slijedile.

Slijedeći kronologiju zbivanja, uvod sastavljen od arhivskih snimaka prati Barghoutijev angažman u periodu izbijanja palestinskog ustanka 2000. godine, a zatim prelazi na njegovo hapšenje i suđenje, koji su privukli pažnju tadašnje javnosti, ali i udruga za zaštitu ljudskih prava zbog sumnji o opravdanosti i zakonitosti procesa koji se vodio protiv Barghoutija i koji je okončan sa donošenjem doživotne kazne.

No, okosnica dokumentarca su ustvari Barghoutijev štrajk glađu, te velika kampanja za njegovo oslobađanje koju predvodi njegova supruga, Fadwa Barghouti. Štaviše, bolji dio ovog jednosatnog dokumentarnog ostvarenja je predstavljen iz gledišta Fadwe, koja je postala Marwanov glas u svijetu izvan izraelskog zatvora otkako je on osuđen na doživotni zatvor.

Emocionalnu kulminaciju filma predstavlja njena neuspjela posjeta jednom od najstrožijih zatvora na svijetu, koja je trebala biti njena prva prilika da vidi Marwana otkako je stupio u štrajk glađu. Što se tiče zaključaka i raspetljavanja složenog klupka odnosa na relaciji Palestina-Izrael, tu je San o slobodi turobniji. Barghuoutijeva porodica je ponudila svoje poglede, isto su učinili i drugi učesnici u stvaranju filma, ali poznavatelji prilika na Bliskom istoku znat će da je nerealno očekivati stvarne pomake u rješavanju problema u trenutnom ambijentu. Premda ima malu dozu optimizma, San o slobodi ne bježi od stvarnosti sa kakvom se tvorci dokumentarnog filma, pa i publika susreću. Uostalom, ništa drugo se ne bi trebalo očekivati od jednog suštinski deskriptivnog djela.

San o slobodi igra u sklopu Takmičarskog programa u Cineplexxu, 10. septembra.

Prethodna
6. AJB DOC Film Festival: “Flotacija“
Sljedeća
6. AJB DOC Film Festival: “Portret premijerke“