16. Pravo Ljudski Film Festival predstavlja program i goste

16. Pravo Ljudski Film Festival predstavlja program i goste

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org. Na festivalu će biti predstavljeno 49 filmova podijeljenih u sedam programskih cjelina kroz pet tematskih cjelina. Glavni programski dijelovi posvećeni su feminizmima, ekologiji i društvenim i kulturnim pokretima koji pokazuju i osporavaju patrijarhalne i kolonijalne propise i otvaraju svježe i međuzavisne perspektive moći, njenog znanja, naučnog razumijevanja i 'istina'. 

Pozivamo vas da istražite postajanje filma, njegove mogućnosti za formiranje subjektiviteta – kao nomadskog sredstva – kao forme novog mišljenja. Novog mišljenja koje može generisati nove prostore znanja i propitivanja ne samo kroz vizualizaciju “stvarnosnog”, već kroz raslojavanje opresivnog. Jer, rješenje nije nametati, već sklapati – sklapati metodološke prakse koje mogu formirati mogućnosti za relacionalan, dovoljno zajednički svijet, navodi Kumjana Novakova , direktorica i jedna od programskih selektorica Festivala.   

U prvom tematskom programu pod nazivom Feministički činovi igre i imaginacije, feminizmi otvaraju prostore da djeluju, igraju se, zamišljaju i intimno preispituju i popravljaju. Od filma Nevidljiva pobuna redateljice Pilar Monsell (svjetska premijera na DocLisboa 2020) do filma Naše tiho mjesto u režiji Elitze Gueorguieve (svjetska premijera na Visions du Réel 2021), koja će nam se pridružiti u Sarajevu, ovaj program sažima glasove žena koji dijele njihove borbe i snage, unutar specifičnog jezika i simboličkog prostora u kojem su zarobljene.        

Programska sekcija Kreativne ekologije za dovoljno zajednički svijet povezuje filmove koji stvaraju i dijele posebnosti (ne)imaginarnih teritorija gdje subjektivnost, intimno pamćenje, kao i san i spekulacije komuniciraju društvene i ekološke informacije kroz stoljeća. Selekcija od osam filmova vezanih za sadašnju i buduću ekološku krizu proizašla je iz historijskih, mitoloških i aktuelnih priča, kao Holgut, autorice Liesbeth De Ceulaer (CPH:DOX 2021 NEXT: WAVE - Honorable Mention), koja će nam se pridružiti u Sarajevu, ali obuhvata i priče o djelovanju i očuvanju zajednica koje gubimo – starih praksi i rituala, kao recimo priče o Mateu Sobode Chiquenu koji snima pjesme, usmenu historiju i lokalne kulturne rituale na kasetofon Ayoreo domorodaca u Nothing but the Sun u režiji Arami Ullón . Posebno smo uzbuđeni što imamo priliku prikazati Life in Common našeg dragog nekadašnjeg programera i dugogodišnjeg suradnika Dioga Pereire čiji nas rad vodi u Barruncho, kvart koji očekuje demoliranje.             

Naš treći tematski program Naše prošle revolucije, naše buduće borbe prikazat će filmove u kojima se revolucije preispituju, preispituju i tako zamišljaju druge mogućnosti. Kinematografski obračuni građanskih pokreta i ustanaka će razgovarati s nama kroz osam filmova, uključujući dva sjajna filmska eseja, inspiriranih radom La Chinoise od Jeana Luca Godarda, Samo pokret reditelja Vincenta Meessena Nasljeđe u režiji Ephraima Asilia. Ovi filmovi će biti prikazan uz neke od najvažnijih poetskih i kritički prikaza društva i radničke klase, kao što su Povratak Reimsu (fragmenti) našeg dragog prijatelja i suradnika Jean-Gabriela Periota (svjetska premijere u Cannesu 2021) Bicentenario za koji režiju potpisuje Pablo Alvarez Mesa (svjetske premijere na Berlinaleu 2021), ili filma Revolucija, recimo, šamansko djelo Klotza Percevala čiji je puni opus predmet retrospektive u Centru Pompidou upravo sada dok otrkivamo detalje našeg Festivala.                           

Kompletan program možete pronaći u našem katalogu na sljedećem linku

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je Specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini. 

Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

Prehodna
"Doctor Strange in The Multiverse of Madness" produžuje snimanje
Sljedeća
Đurić i Bajrović o premijeri “Deset u pola” u Beogradu