"Oppenheimer" ostaje u Imax dvoranama do kraja mjeseca

"Oppenheimer" ostaje u Imax dvoranama do kraja mjeseca

Mada je prvi dio Barbenheimer dvojca preuzeo dosta medijske pažnje, Oppenheimer ipak bilježi i vlastite uspjehe, među kojima je i produženo igranje u Imax formatu.

Naime, novinari Varietyja javljaju da će Oppenheimer nastaviti igrati u 70-milimetarskom formatu do kraja augusta, odnosno dvije sedmice duže nego što je ranije najavljeno. Kao razlog produženja igranja u Imax formatu se navodi veliki interes publike. Naravno, Christopher Nolan je u nekoliko navrata izjavio da je optimalni doživljaj njegovog novog filma baš u ovom formatu, pa se čini da je publika odlučila poslušati njegov savjet.

Produženo igranje u Imaxu nije jedini produžetak koji je Nolan osigurao svom novom filmu. Sa svojim prelaskom pod okrilje Universal Picturesa, poznati režiser je dobio garancije za stotinu dana isključive dostupnosti u kino-dvoranama za svoja ostvarenja. Tri mjeseca u kino-dvoranama je dvaput duži vremenski prozor od uobičajenog u Hollywoodu u post-pandemijskom razdoblju.

Vrijeme igranja u kino-dvoranama i dostupnost na digitalnim platformama su bili razlog zašto je Nolan nakon dvije decenije raskinuo svoje partnerstvo sa Warner Brosom. Tadašnje rukovodstvo je tokom pandemijske 2020. i 2021. usvojilo novi pristup za distribuciji filma, po kojoj bi neki filmovi istovremeno stizali u kino-dvorane i na ponudu tada tek lansiranog streaming servisa HBO Maxa - sa ili bez blagoslova tvorca istih filmova. Naravno, ovo je bilo nedopustivo za Nolana, koji je i uoči izbijanja pandemije zastupao važnost tradicionalnog izlaska filma, odnosno igranja u kino-dvoranama kao pravog načina doživljavanja filma.

Štošta se promijenilo od 2021. Promijenili su se uslovi u filmskoj industriji, a promijenilo se i rukovodstvo Warner Brosa. Novi šef krovne kompanije, David Zaslav, u nekoliko navrata je naglasio posvećenost Warner Brosa teatralnom životu filmova, ali i svojim kreativnim partnerima. Ovo je, naravno, najčešće tumačeno u medijima kao jasno ograđivanje od stavova prijašnje uprave te kao znak pomirenja sa kreativnim partnerima koji su bili nezadovoljni odlukama starog rukovodstva.

Prethodna
"Barbie" i službeno preko praga od milijardu dolara
Sljedeća
Lynne Ramsay dobitnica Počasnog Srca Sarajeva