Warner Bros. i Netflix u pregovorima za licenciranje sadržaja

Warner Bros. i Netflix u pregovorima za licenciranje sadržaja

Na pomolu je veliki zaokret u streaming svijetu, koji bi mogao promijeniti dosta toga između vodećih igrača.

Naime, novinari Deadlinea otkrivaju da Warner Bros. i Netflix pripremaju dogovor po kojem bi sadržaj sa HBO-a i drugih Warnerovih kompanija-kćeri mogao pronaći svoj dom na Netflixovoj ponudi. Ukoliko bi došlo dogovora, posrijedi bi bila gotovo pa potpuna promjena paradigme po kojoj su veliki igrači u svijetu streaming poslovali otkako je streamovanje sadržaja postalo opće prihvaćen metod distribucije.

Detalji dogovora ostaju nepoznati javnosti u ovom trenutku. Pregovori se održavaju iza zatvorenih vrata, što zauzvrat ostavlja vrata otvorena za špekuliranje. Ipak, na novosti treba gledati i u kontekstu nedavnih najava šefa Warner Brosa, Davida Zaslava. 

Zaslav je prije par mjeseci na jednom od obraćanja ulagačima i partnerima najavio da će Warner Bros. licencirati dio svojeg pozamašnog kataloga. Umjesto skupljanja digitalne prašine, Warner Bros. bi trebao pronaći partnere voljene da zakupe prava na sadržaj i time stvorio pritok novi izvor prihoda za kompaniju. Tada je bilo gotovo pa nemoguće naslutiti da će među partnerima biti i Netflix - izravni konkurent nedavno rebrandiranog HBO Maxa.

Sa Netflixove strane, ukoliko bi do dogovora došlo, Warner Bros. bi bio drugi veliki studio koji je ušao u partnerstvo sa Netflixom. Sony već ima dogovor sa Netflixom, čija ponuda služi kao glavi način pristupanja filmova ovog distributera na digitalnim platformama. To bi predstavljalo veliki dobitak za Netflix, koji je dio svojeg udjela tržišta u proteklih par godina morao ustupiti Disney+, Amazon Primeu i HBO Maxu. 

Posrijedi nije baš spajanje Maxa i Netflixa. Teško je zamisliti da će Warner Bros. nuditi na licenciranje najbolje od najboljeg. Prije će biti riječ o sadržaju koji sam po sebi ne bi privukao nove pretplatnike na Max, no koji bi - za pravu cijenu - mogao poslužiti za popunjavanje ponude nekog drugog streaming servisu. 

Na koncu, riječ je o pregovorima, ali ne i o dogovorima u ovom trenutku. Moguće je da Warner Bros. i Netflix neće moći pronaći zajednički jezik kada dođe trenutak da se pregovori zaključe.

Warner Bros. i Netflix nisu ponudili odgovor na upite novinara u vezi ove teme.

Prehodna
“Muzej revolucije“ najbolji regionalni film na Underhillu
Sljedeća
Žanrovski noviteti i klasici na Fantastic Zagreb Film Festivalu