Uspjeh bh. dugometražnog CGI animiranog filma “Ptice kao mi“

Uspjeh bh. dugometražnog CGI animiranog filma “Ptice kao mi“

Prvi bh. dugometražni CGI animirani film Ptice kao mi potpisuje produkcijska kuća PrimeTime iz Sarajeva, a produkcija koja je trajala više godina podržana je i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Ovaj historijski film za bh. kinematografiju svoju je svjetsku premijeru doživio na Stuttgart International Festival of Animated Film, koji je drugi najveći i najvažniji festival animacije na svijetu. A od tada je prikazan na desetak svijetskih festivala uključujući i gala projekcije na Sarajevo Film Festivalu 2019. Nakon izuzetno pozitivnih reakcija publike i kritike PrimeTime je ušao u pregovore za distribuciju sa nekoliko američkih major studija te je neposredno pred početak pandemije koronavirusa 2020. potpisao ugovor sa kompanijom Lionsgate.

Shodno stanju sa kino-prikazivačkim poslom posebice na sjevernoameričkom kontinentu u toku pandemije distribucija je stavljena na čekanje sve do početka ove godine kada je uz dogovor sa čelnicima studija Lionsgate krenula paralelno na svim premium streaming platformama i satelitskim i VOD platformama, a to su Amazon, Apple, AT&T, Altice, Charter/TWC, Comcast, Cox, DirecTV, Dish, Frontier, Google Play, Redbox, Verizon, Vudu i Xbox. Prvi rezultati prikazivanja su izuzetno dobri i naslov je jedan od najgledanijih studija Lionsgate na navedenim platformama u segmentu animiranih filmova. Prije nekoliko dana krenula je i online distribucija filma na tržištu Velike Britanije gdje se takođe očekuju dobri rezultati.

Producent filma i vlasnik produkcijske kuće PrimeTime Adnan Ćuhara ističe: „Lionsgate je jedan on najvećih distributera na planeti. Presretan sam što su odabrali naš film da ga distribuiraju na najzahtjevnijim tržištima Amerike i Kanade. Uvijek smo i željeli izaći na svjetsko tržište sa ovim filmom, kao što smo uspjeli izaći i sa Scream for me Sarajevo. Radimo projekte koji su bitni i za našu zajednicu, ali također da se mogu takmičiti na svjetskim tržištima.“

Film je inspirisan poemom “Govor ptica“ sufijskog pjesnika Farida al-Dina Muhammada Attara. Glavni lik priče je ptica Huppu, koja sanja o slobodi da izleže svoje jaje, dok je zarobljena u selu kojim vlada Kondor. U naglom zaokretu, ona, Kondor i njihovi prijatelji bivaju odvedeni u daleku zemlju i moraju se pouzdati u mudrog, ekscentričnog šišmiša koji će ih odvesti na čudnu, blistavu odiseju natrag do drveta koje zovu domom.

Originalna verzija filma kojeg rediteljski potpisuje Faruk Šabanović sa korediteljicom Amelom Ćuharom rađena je na engleskom jeziku, a glasove glavnim karakterima posuđuje plejada svjetski poznatih imena, među kojima su i troje dobitnika Oscara, Jeremy Irons, Jim Broadbent i Alicia Vikander, a tu su i Khalid Abdalla, Kevin Bishop, Chris Villiers, Michelle Austin, Sheridan Smith, Ella Smith i Dan Stevens.

Snimanja glasova su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Brosa i Gold Crest koji potpisuju svjetske blockbustere poput serijala James Bond i Harry Potter. Muziku za film je radio velikan Peter Gabriel, dobitnik šest Grammyja, uz pomoć mladog i izuzetno talentovanog kompozitora Timothyja Bruzona. Peter Gabriel  je jedno  od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na velikim svjetskim filmskih hitovima.

Navodeći sve teškoće sa kojima su se on i njegove kolege susrele u produkciji ovog izuzetno zahtjevnog projekta producent Ćuhara dodaje: “Unatoč rada sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni  sa značajnim izazovima, hrabro smo se nosili sa svim problemima. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg. Bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi smo pokušavali zadržati kvalitet sa malim timom ograničenih resursa. Sad je vrijeme za slavlje i početak života našeg ostvarenja“.

PrimeTime već dugo ima spremnu bh. verziju filma koja je samo jednom javno prikazana na gala projekciji Sarajevo Film Festivala. Rediteljski je potpisuje Amela Ćuhara a glumci koji su posudili glasove bh. verziji su: Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Aljović, Boris Ler, Zoka Ćatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.

Ćuhara na kraju ističe: „Posebno me raduje da ćemo u ovoj godini moći film distribuirati u BIH, i to sinhroniziran na bosanski jezik“.

Shodno tome uskoro u domaćim kinima možemo očekivati prikazivanje prvog bh. dugometražnog CGI animiranog filma.

Prehodna
Obavezno filmsko štivo: Najočekivaniji filmovi u aprilu
Sljedeća
Zabranjena montaža