"The X-Files" retrospektiva: Uvodu u antologiju nepoznatog

"The X-Files" retrospektiva: Uvodu u antologiju nepoznatog

Piše: Nino Romić

Na jesen 1993. na eteru Foxa, u kasnonoćnom terminu, emitarana je prva epizoda serije o istraživanju paranormalnih dešavanja, koja će obilježiti program svog mrežovnog nositelja, ali i pop-kulturu. The X-Files, idejno čedo voditelja serije Chrisa Cartera, sljedećih devet godina i devet sezona pratiti će istrage i živote dva glavna lika, agenata Foxa Muldera i agentice Dane Scully, u izvedbama Davida Duchovnyja i Gillian Anderson, u sedmičnim razmacima sve do gašenja serije 2002.

Pored devet „klasičnih“ sezona, serija je dobila i dva igrana dodatka, u obliku nenadahnuto naslovljnog The X-Files iz 1998. i I Want To Believe. Potonji naslov je stigao deset godina kasnije, a za razliku od prethodnog, posrijedi je bio punokrvno ostvarenje za veliko platno. Osam godina poslije I Want To Believe, serija se vratila na male ekrane sa dvije dodatne sezone, koje se među poklonicima klasične ere uglavnom spominju u kontekstu sporednih stavki franšize, pod epitetom „revival sezona.“ Ruku na srce, čak su i potonje sezone klasične ere bile podložne osciliranju na krivulji kvalitete, ali The X-Files su hrabro koračali naprijed, čak i za vrijeme produženog odsustvovanja jedne od svojih glavnih zvijezda.

Osim kronološkog podudaranja sa igranjem, serija je također obilježena i trendovima dvije decenije i dva vijeka. Naime, iako se serija može pohvaliti pokušajem povezivanja niza epizoda, ili čak glavnine sadržaja u jedan cjeloviti narativ, što nalikuje serijama koje su obilježile noviju historiju TV sadržaja, The X-Files je također krcat zasebnim epizodama, čija su jedina veza sa glavnim narativom agenti Mulder i Scully. S time, The X-Files pada na neobično mjesto na skali između serijalnog i antologijskog pristupa narativu – jednom nogom čvrsto u 20. vijeku, a prstima i risom druge preko praga u 21. vijeku. Ali, i to je prejednostavan opis serije. Ipak, možemo kratko i pouzdano izjaviti da ona, u osnovi,  pripada dublje u 20. vijeku, tačnije u devedesetima, više nego u društvu Breaking Bad, Game of Thrones ili nekog drugog skorijeg TV ostvarenja.

Ovo se može vidjeti po samoj strukturi serije. Kao prvo, sezone su dosta duže nego što smo očekivali za današnje serije, brojeći i do dvadeset epizoda, gdje bi smo očekivali nekih osam do deset danas. Između epizoda koje se tiču glavnog narativa serija, a to je – u najkraćem mogućem opisu – zavjera o zatajivanju dokaza o vanzemaljskom životu, nalaze se zasebne epizode po dezenu serija iz osamdesetih koje su svoje priče predstavljale u kratkim vertikalnim zasjecima – takozvanom antologijskom pristupu.

Za ove zasebne epizode možemo slobodno reći da danas predstavljaju bolju polovicu serije, ili barem polovicu koja je osjetno bolje sazrela i ostarila u tri decenije od prvog emitiranja. S druge strane, iako se među epizodama u glavnom narativu mogu naći kvalitetni trenuci, čak i te epizode će biti opterećene zamršenom zavrzlamom narativnih niti, najava, fintiranja i slijepih ulica kroz koje će nas uglavnom voditi tvorac serije, Chris Carter. Zasebne epizode, pak, sa svojim pričama koje imaju početak, vrhunac i kraj unutar 45 minuta trajanja – zlatnog standarda ove ere televizije, zajedno sa barem tri stanke za promidžbeni program – pošteđene su opisanog bremena.

Među ovim epizodama se nalaze ujedno i najbolji trenuci serije, kada su scenaristi bili slobodni ispričati samostalnu priču, a gledatelji bili oslobođeni hvatanja niti kontinuiteta sa prethodnom epizodom. The X-Files ima dovoljno takvih nepovezanih epizoda da se kreativni gledatelj može okušati u sastavljanju alternativnoga kanona serije, selekcijom samo ovih epizoda.

Ovakav pristup će možda najbolje pogodovati gledateljima koji nisu gledali The X-Files u zlatno doba serije, i koji su samo posredno upoznati sa njom. Ovim pristupom ćemo se voditi i u našem retrospektivnom osvrtu na The X-Files, u kojem ćemo pažnju suziti na nekoliko vrlo upečatljivih epizoda i priča. No, pri tome nećemo zanemariti i prekaljene poklonike serije, koji će u našoj retrospektivi pronaći odskočnu dasku za novo uranjanje u svijet apokrifnog, nepoznatog i neistraženoga – u svijet The X-Files.

U taj svijet mračnih namjera i zavjera zakoračujemo sljedeće sedmice, sa samostalnom epizodom iz prve sezone, Squeeze. 

Istina je tamo negdje.

Prethodna
Clancy Brown se pridružuje glumačkoj postavi serije "Dexter"
Sljedeća
FX i Danny Boyle razvijaju TV seriju o slavnom punk bendu