Sony privlači filmske autore poslije poteza Warner Brosa

Sony privlači filmske autore poslije poteza Warner Brosa

Šef Sony Picturesa, Tony Vinciquerra, nedavno se pohvalio procvatom koji njegov studio proživljava nakon velikog poteza Warner Brosa. Kao i u šahu, tako i u show businessu, nijedan potez ne ostaje bez kontre i daljeg kretanja po ploči. Jedna takva kontra je možda na pomolu. Nakon što je Warner Bros. prije dvije sedmice potresao filmsku industriju, jedan od njihovih najvećih konkurenata, Sony, uskače da popuni vakuum, prestao nakon velike promjene u teatralnom rasporedu WB-ovih naslova za 2021.

Naime, Vinciquerra se u razgovoru sa novinarima lista The Verge osvrnuo na priliv filmskih autora Sonyju, koji su naizgled okrenuli leđa Warner Brosu. Svojim riječima, šef Sony Picturesa je rekao:

Nakon WB-ove najave, doživili smo jedan pravi procvat, jer je pronalaženje slobodnih datuma za naše filmove postalo nešto lakše. Ali, prava pogodnost jeste broj poziva koje primamo od glumaca, tvoraca, filmskih autora i režisera koji nam govore da žele raditi sa nama jer smo mi teatralni distributer i stvaratelji. To nam dobro služi.

Slavni citat kaže: „It's not show-friends, it's show-business“, što će grubo prevedeno reći da nema prijatelja u show businessu. U Hollywoodu oduvijek postoji napetost između poslovne i kreativne strane industrije, a distributer koji se nađe u tihom bojkotu od strane kreativaca mogao bi se naći bez proizvoda za plasman na tržište.

Je li Warner Bros. pod bojkotom od strane filmskih autora? Iz današnjeg gledišta je teško zaključiti, ali ne bi bilo pretjerano reći da studio nije stvorio previše prijateljskog sentimenta sa drugom stranom nakon svog velikog poteza.

Prethodna
Warner Bros. se vraća u kina sa "Furiosa" i programom za 2023.
Sljedeća
Hulu se zanima za prava na "United States vs Billie Holiday"