Počinje sedmo izdanje History Film Festivala u Rijeci

Počinje sedmo izdanje History Film Festivala u Rijeci

Dvadeset filmova iz službenog Takmičarskog programa History Film Festivala prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima.

O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine glumica, scenaristica i rediteljica Lana Barić, scenaristica, rediteljica i filmska kritičarka Rada Šešić i reditelj Igor M. Toholj. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, četiri će filma imati svoju svjetsku premijeru, sedam europsku, a 19 hrvatsku premijeru. Festival će osim u Rijeci, 13. i 14. septembra gostovati u Dvorani Zora u Crikvenici.

"Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi većinom bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe," poručuju organizatori Festivala.

Priče ovogodišnjih filmova gledatelje vode od kolonijalnih osvajanja ispričanih kroz motiv ljute papričice na slavnoj Velasquezovoj slici, preko sjećanja iza slavne fotografije vijetnamske djevojčice s napalmom, Margaret Thatcher i uvođenja neoliberalnih ideja, do sadašnjih vremena borbe za ljudska prava, migracija, rasnih i političkih sukoba prikazanih kroz film o rušenju spomenika i mitova zbog ideoloških neslaganja i naposljetku, ovogodišnji History Film Festival donosi nadahnutu priču o važnosti pripadanja zajednici u vremenu otuđenosti. Svi ti filmovi progovaraju o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo, a temelje se na iscrpnom istraživanju arhivskih materijala što je osobito važno u vremenima medijskih spinova i plasiranja lažnih vijesti.

Program u Art-kinu završava u subotu, 16. septembra. U 10 sati ujutro u atriju Art-kina održat će se tzv. "kava s autorima" tokom koje će publika imati priliku upoznati i razgovarati s gostujućim autorima. Nakon posljednjeg večernjeg bloka filmova slijedi dodjela nagrada u devet kategorija.

Sve detalje o programu možete pronaći na službenoj stranici History Film Festivala.

Prehodna
Netflix preuzima distribuciju filma "Woman of The Hour"
Sljedeća
Dodijeljene nagrade na drugom izdanju 'AJD Industry days'