Netflix na sudu zbog serije "The Queen's Gambit"

Netflix na sudu zbog serije "The Queen's Gambit"

The Queen's Gambit, Netflixova serija o usponu mlade šahovske velemajstorice, naišla je na topao doček kod publike i izuzetno pozitivne osvrte kod kritičara, ali i na sudsku tužbu. Naime, Nona Gaprindashvili, gruzijska igračica šaha, tuži Netflix zbog netačnog historijskog navoda u seriji, za koji ona tvrdi da umanjuje njena postignuća.

Kako prenose novinari Varietyja, Gaprindashvili je još u septembru 2021. podnijela tužbu za klevetanje protiv Netflixa zbog njenog opisa u The Queen's Gambit. U spornoj epizodi navodi se kako Gaprindashvili, već renomirana članica sovjetske šahovske scene u 1960-tima, nikada nije igrala protiv muškarca. U stvarnosti, Gaprindashvili je do kraja te decenije imala 59 muških protivnika s druge strane ploče.

Netflix je osporio osnove tužbe pred saveznim sudom, braneći se da je The Queen's Gambit kao djelo fikcije zaštićeno od tužbi za klevetanje, no sutkinja je na koncu prihvatila validnost tužbe navodeći da zaštita ne važi ukoliko djelo okleveta stvarnog pojedinca. Posrijedi nije presuda, već ocjena osnova po kojem se parnica vodi, odnosno po kojem će se tek voditi.

Tužba oko The Queen's Gambit nije jedina pravna zavrzlama u kojoj se Netflix nalazi. Podsjetimo se da se streaming div našao pred sudom u u dva različita slučaja sa dokumentarnom serijom Tiger King i njenim nastavkom, u postupku u kojoj tužitelj navodi da su Netflix i njihovi partneri prekršili autorska prava filma Ace Ventura: When Nature Calls, dok su u ranijem postupku bili tuženi zbog navodnog kršenja uslova za pojavljivanje jednog od subjekata serije.

Kako ispada, u tri mjeseca smo imali čak tri tužbe protiv Netflixa.

Prethodna
NBC i Peacock predstavili novi trailer za seriju "Bel-Air"
Sljedeća
"Cobra Kai" obilježio početak 2022. na Nielsen streaming ljestvici