Dječiji film “Kapa” bilježi rekordnu gledanost

Dječiji film “Kapa” bilježi rekordnu gledanost

Slovenački dječiji film Kapa u čijem su nastajanju sudjelovali brojni hrvatski partneri, u samo šest sedmica prikazivanja u susjednoj zemlji Hrvatskoj zabilježio je preko 31.000 kino-posjetitelja.

Iznimna posjećenost kino-dvorana ostvarena je i u drugim državama u kojima se Kapa prikazuje – u Sloveniji, Luksemburgu, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini gdje je film pogledalo preko 85.000 gledatelja.

Film je režirao Slobodan Maksimović, Sarajlija sa slovenačkom adresom, a zajedno sa izvrsnom ekipom mladih i odraslih glumaca, donosi toplu priču o prijateljstvu, dobroti i univerzalnim ljudskim vrijednostima. Kroz elemente pustolovine, komedije i božićne bajke, film na djeci primjeren način otvara neka važna pitanja o kojima se ne razgovara često.

Ovo kinematografsko ostvarenje je prošle sedmice osvojilo i Nagradu za najbolji film na K3 filmskom festivalu u austrijskom Villachu. Ovo je treća međunarodna nagrada za film Kapa, nakon što je proglašen za Najbolji film Dječijeg programa 28. Sarajevo Film Festivala, te osvojio Nagradu publike KinoKino film festivala u Zagrebu. Kapa je sniman u Sloveniji, a sinkroniziran je na hrvatski jezik. Predstavlja regionalnu koprodukciju sa partnerima iz Hrvatske: HRT, produkcijske kuće Pompom film, Studio dim, te Hrvatski audiovizualni centar.

Prehodna
“Cvat“ Tamare Broćić na programu Euro Connection 2023
Sljedeća
“Praznik rada” Pjera Žalice od 1. januara dostupan online