Disney izdvaja manje novaca za sadržaj u 2024.

Disney izdvaja manje novaca za sadržaj u 2024.

Disney će u 2024. izdvojiti manje novaca za sadržaj, što uključuje filmske i TV projekte svojih mnogih podružnica.

Novost dana je bez sumnje postizanje dogovora između glumačkog sindikata i studija, odnosno okončanje štrajka koji je paralizirao rad u Hollywoodu. No, istovremeno sa zaključenjem tog dogovora, Disney je održao redovnu konferenciju za ulagače, na kojoj je šef kompanije, Bob Iger, najavio planove za predstojeći period, uključujući i novi pristup koji bi mogao biti vjesnik budućih zbivanja u zabavnoj industriji.

Za vrijeme svog obraćanja, Iger je naznačio da je Disney u kino-dvorane plasirao četiri od deset najunosnijih filmova u zadnjih deset godina, no osvrnuvši se na skorije brojke, šef Disneyja je priznao da studio ne bilježi rezultate kakve je redovno imao prije pandemije:

Kada pogledam na naš učinak, pri čemu mislim na studio, jasno je da je pandemija stvorila dosta izazova kreativno za sve, što uključuje i nas. Pored toga, u vrijeme kada je pandemija izbila, mi smo se oslanjali na povećavanje stvaranja sadržaja, a ja sam uvijek bio mišljenja da kvantitet može biti negativan po kvalitet. Mislim da je baš to posrijedi. Izgubili smo malo fokusa.

Iger je koncem februara 2020. iznenada dao ostavku na svoj položaj glavnog izvršnog direktora Disneyja te se povukao na svoju dotad sekundarnu ulogu predsjedavajućeg glavnog odbora kompanije. Njega je na starom položaju zamijenio Bob Chapek, koji je tu ulogu obnašao do prošle godine, kada ga je odbor smijenio i ponovo postavio Igera na čelo kompanije.

Kako je Iger i naznačio, kvantitet nad kvalitetom neće biti fokus kompanije u predstojećem periodu, što se najbolje očituje u najavi da će Disney smanjiti novac za stvaranje sadržaja u sljedećoj godini sa 30 milijardi dolara na 25 milijardi. Dalje, od tih 25 milijardi, deset milijardi bit će rezervirano za sportski sadržaj, dok će preostalih 15 milijardi biti korišteno za stvaranje zabavnog, odnosno TV i filmskog sadržaja.

Dalje, Iger je najavio da će Disney nastaviti sa ulaganjem u svoj streaming servis, oslanjajući se na svoje najcjenjenije brendove. Međutim, kompanija će licencirati dio svojeg sadržaja Netflixu i drugim platformama u streaming svijetu. Ovo se naravno poklapa sa onime što je šef Warner Brosa, David Zaslav najavio ranije ove godine, rekavši da će Warner Bros. dio svoje ponude licencirati drugim kompanijama, sa ciljem stvaranja dodatnog priliva novaca od sadržaja koji bi inače "skupljao prašinu". 

Ovo predstavlja promjenu stava od strane Igera, koji se ranije vrlo snažno zalagao za ekskluzivnost sadržaja, što je do relativno nedavno bio de facto standard u streaming svijetu. Kako se može naslutiti, Disney smatra da će licenciranje nadomjestiti, takoreći, smanjeni volumen proizvodnje u predstojećem periodu, s nadom da će pristup "manje je više" dovesti do poboljšanja kvaliteta novih serija i filmova te shodno tome do rasta interesa od strane publike, te konačno do bolje zarade.

Prehodna
Štrajk glumaca okončan: SAG i studiji postigli dogovor
Sljedeća
Sony najavio novi datum izlaska za "Venom 3"