Bh. animatorica Aleta Rajič članica stručnog žirija ANIMAKOM-a

Bh. animatorica Aleta Rajič članica stručnog žirija ANIMAKOM-a

Aleta Rajič, autorka animiranog filma Prirodni odabir i jedna od članica Festivala animiranog filma NAFF u Neumu, imenovana je članicom stručnog žirija Međunarodnog festivala animiranog filma ANIMAKOM koji se održava u španskom gradu Bilbau.

Njen animirani film Prirodni odabir svjetsku premijeru je imao na Sarajevo Film Festivalu 2019. godine, nakon čega je osvojio čak 12 nagrada na festivalima animacije širom svijeta. Aleta Rajič, rodom iz Čapljine, sa španskim kolegama, scenaristom Josuéom Monchánom i autorkom Maríom Trénor, odlučivati će o najboljim ostvarenjima u međunarodnom takmičarskom programu festivala ANIMAKOM.

Inače, Bilbao International Animation Community Festival – ANIMAKOM FEST je nastao 2017. godine i održava se već šestu godinu zaredom. Program se sastoji od projekcije kratkih filmova u dvije takmičarske sekcije (profesionalna i studentska) i nekoliko showcasea koji uključuju izbor najvažnijih međunarodnih festivala animiranog filma, s posebnim fokusom na produkcije u režiji žena.

Prehodna
"Top Gun: Maverick" se vraća u kino-dvorane
Sljedeća
Prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca “Stric“ u kinima