16. Kustendorf od 25. do 29. januara na Mećavniku

16. Kustendorf od 25. do 29. januara na Mećavniku

“Kustendorf”, čiji je osnivač proslavljeni režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana, od 25. do 29. januara, ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.

Za 16. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, koji će pod sloganom “Umetnost iznad svega” biti održan na Mećavniku, bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičit će se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

U takmičarskom dijelu će se naći filmovi Više od života Aleksandre Lazarovski, Krotki Jovana Dimoskog i Fitnes Džim Ognjena Isailovića iz Srbije. Među izabranim filmovima su Afrikat Ane Đimesi iz Mađarske, Elektrobugi, Valerije Kuznjecove iz Rusije, Kaseta Timura Murodova iz Uzbekistana, Majčina zemlja čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te Na Kserksovom tronu Evi Kalojiropolu iz Grčke.

Gosti Festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala “Drvo života” biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću. U okviru programske cjeline “Retrospektiva velikana” biće prikazan film Balkanski špijun Dušana Kovačevića, kao i film Charlieja Chaplina Parižanka koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.

Prethodna
Ciklus “Kum, anatomija klasika” u zagrebačkoj Kinoteci
Sljedeća
"Avatar: The Way of Water" i službeno preko dvije milijarde