“Praznik rada“ Pjera Žalice od 20. aprila u hrvatskim kinima

“Praznik rada“ Pjera Žalice od 20. aprila u hrvatskim kinima

Novo ostvarenje bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, Praznik rada u hrvatska kina stiže 20. aprila.

Ovjenčan Grand Prixom na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi prošloga oktobra, film Praznik rada ostvario je rekordnu gledanost u vikendu otvaranja u bosanskohercegovačkim kinima te postao najgledaniji domaći film u posljednjem desetljeću. Nakon impresivnih brojki u bh. kinima, uslijedila je i nagrada publike na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu LIFFe koja je još jednom potvrdila kako regionalna publika objeručke dočekuje Žaličine filmove.

Četvrti dugometražni film sarajevskog filmaša ujedno je i zaključni dio njegova neslužbenog ciklusa o utjecaju rata na živote ljudi u Bosni i Hercegovini. Radnja je smještena u tipičnu sarajevsku mahalu, a gledatelje upoznaje s nizom likova čiju komšijsku prisnost i poslovični šaljivi pristup svakodnevici uzburka iznenadni nemili događaj. Njihov susjed Fudo neočekivano je uhapšen, a dok se svi pitaju zašto, u novinama su objavljeni natpisi kako je osumnjičen za ratni zločin. Istovremeno, Fudin sin Armin nenajavljeno iz Njemačke stiže u Bosnu nakon deset godina, dovodeći svoju suprugu. No, iznenađenje koje je pripremao za oca ostaje zasjenjeno novostima. I dok mahala nastavlja s pripremama za Praznik rada, a Armin pokušava doznati istinu o događaju u kojem je prije tridesetak godina sudjelovao njegov otac, na vidjelo ponovno izlazi prošlost, praćena dosad neizgovorenim pitanjima.

Film u kojem ne postoji glavna i sporedne uloge glumački nosi iskusna ekipa – Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović i Adnan Goro, dok u ulozi Armina nastupa sve prominentniji sarajevski glumac Muhamed Hadžović.

Film je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum), Hrvatske (Lana Matić, Boris T. Matić, Propeler Film), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production), Srbije (Backroom Production & Baš Čelik) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film). Distributer filma je Zagreb Film Festival.

Popis kina u kojima se film prikazuje dostupan je na www.zff.hr.

Prethodna
Premijera filma “Izazov” 12. aprila u Moskvi
Sljedeća
Projekcijom filma “Praznik rada“ završava 19. BHFF