“Posljednji pokret francuskog intelektualca“ na AJB-u

“Posljednji pokret francuskog intelektualca“ na AJB-u

Dokumentarni film Posljednji pokret francuskog intelektualca Zehre Sikias u koprodukciji Al Jazeere Balkans prikazuje neispričanu priču o pokretu francuskih intelektualaca “Sarajevo”.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Evropa se ponovno suočava s etničkim čišćenjem, logorima, bombardovanjem gradova i masovnim ubistvima tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995). Opkoljeno Sarajevo, kao simbol bosanske tragedije, mnogi istaknuti francuski intelektualci, filozofi i umjetnici vide kao snažan signal da izraz “nikad više” prestaje vrijediti i da nacionalizam opet kuca na vrata Evrope.

Kroz prizmu francuskog pokreta za Sarajevo, dokumentarac prati intenzivnu četverogodišnju političku borbu protiv kontroverzne pasivne pozicije zapadnih vlada, posebno Francuske, koje odbijaju djelovati protiv srpske agresije. Priča nas vraća u ključne historijske događaje koji su obilježili kraj 20. stoljeća, kao što je osnivanje Evropske unije u Maastrichtu sa ciljem očuvanja mira u Evropi, upravo u trenutku kada se Balkan suočava s ratom i najradikalnijim ekstremističkim ideologijama.

Iako pod opsadom, Sarajevo se uzdiže kao usamljeni otok koji nastavlja vjerovati i braniti republikanske ideale zajedništva. Kroz prizmu eminentnih francuskih filozofa, pisaca i umjetnika, film daje detaljan uvid u ideje i zaostavštinu ideala “sarajevskog otpora” istražujući, trideset godina kasnije, na koji način su oni bili od presudnog utjecaja na budućnost Evrope.

Rat u Ukrajini i ogroman val populizma i desničarskih ideja koji se širi Evropom, daju novu perspektivu sarajevskog otpora ističući mnoge paradokse, simbole i nenaučene lekcije iz zaboravljene bosanske tragedije.

Dokumentarni film Posljednji pokret francuskog intelektualca Zehre Sikias je na programu Al Jazeere Balkans u subotu 1. aprila u 19.05 sati, a repriza je u 23.05 sati, te takđer i na digitalnim platformama Al Jazeere Balkans.

Prethodna
Madden i Chopra u traileru za špijunsku seriju "Citadel"
Sljedeća
Edgar Wright najavljuje anime seriju "Scott Pilgrim"